Malzemeler
- 10 yaprak güllaç
- 1,5 litre süt
- 2 su bardağı şeker
- Çekilmiş ceviz
- 2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)
- File Fıstık
- Ceviz
- Nar tanesi
Güllaç Tarifi Yapılışı
- Süt, şeker tencereye alarak ısıtın, şekerler tamamen erisin.
- Süt oda sıcaklığında ılınmaya bırakılır.
- Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı sonra tatlıyı tepsiye döşüyoruz.
- Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye koyuyoruz.
- Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz.
- Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 5. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.
- Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alalım.
- İçerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim.
- Tatlıyı buz dolabında muhafaza edinizin.
- En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz.
Güllaç tarifi püf noktaları
- Güllaç yapraklarını ıslatacağınız sütün sıcaklığı çok iyi olmalıdır. Eğer sütünüz çok sıcak olursa güllaç yapraklarını hamur edebilir, çok fazla ılık olması durumunda ise güllaç yapraklarını ıslatmayabilir.
- Güllaç tatlınızın tam tadında olması için gül suyu eklemelisiniz.
- Güllaç tatlınızın tadını kaybetmemesi ve içerisindeki cevizin güllacınızı karartmaması için yaptığınız gün tüketmeniz daha iyi olacaktır.
Güllacın faydaları
- İçerisinde katkı maddesi olmadığı için sağlık açısından herhangi bir tehlikesi yoktur.
- Diğer tatlılarda yüksek oranda karbonhidrat olmasına karşılık güllaçta sütten dolayı yüksek oranda protein vardır.
- Ramazanda yapılan güllaç tatlısı gün boyu aç kalan midelerinize, yemekten yaklaşık 1 saat sonra yemeniz halinde bariz bir rahatsızlık vermemektedir.
- Ramazanda açlığın etkisiyle düşen kan şekerini içerisinde bulunan sütün etkisiyle dengelemektedir.
Güllaç kaç kalori?
- Orta büyüklükteki 1 dilim güllaç yaklaşık olarak 250 kaloriye denk gelmektedir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder